novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj (MePZ Svoboda Šoštanj) je nastal leta 1969 iz cerkvenega mladinskega zbora in od leta 1982 ga z vztrajnostjo in mladostnim žarom uspešno vodi zborovodkinja Anka Jazbec. Zbor je v 40 letih dosegel zavidljive uspehe. ??e dvanajstkrat se je udeležil državnih tekmovanj Naša pesem in prejel eno zlato, pet srebrnih in šest bronastih plaket mesta Maribor, leta 2009 pa zmagal na turnirju Med dvema zboroma v oddaji Spet doma.

 
English
english language
MePZ SVOBODA Šoštanj
Koncerti in prireditve
Zgoščenke
V oddaji SPET DOMA
 
Iskanje
 
Vreme
 
Domov > Koncerti in prireditve

 

...ker je skupaj boljš′ kot solo...

 

1988

Skupaj z gledališčniki iz Velenja in Šmartnega ob Paki so pevke in pevci zbora Svoboda leta 1988 uprizorili Jurčičevega Desetega brata. Imel je kar devet ponovitev.

 


 

Novoletni koncerti so bili skupni projekt Komornega orkestra Simfonika Vrhnika, MePZ Mavrica Vrhnika in MePZ Svoboda Šoštanj od 1999 do 2009.

V prvem delu je bila običajno izvajana bolj umirjena klasična resna glasba, tudi sakralna in svečana. Drugi del so sestavljali popularni odlomki iz oper, operet in priredbe zimzelenih melodij. Železni repertoar so bili Straussovi valčki, zadnja skladba pa obvezno Radetzky marš. S koncerti so gostovali v Borovnici, Vrhniki in v Slovenski filharmoniji v Ljubljani, kjer je koncert vsako leto posnel Radio Slovenija. Na koncertih so vedno sodelovali gosti - solisti. Včasih so bile to mlade, vzhajajoče glasbene zvezde, pogosto že priznani pevci ali instumentalisti. Dvorana Kulturnega doma Šoštanj je bila vsako leto premajhna za vse, ki so želeli uživati v dobri glasbi, zato se je koncert od leta 2007 izvajal v telovadnici OŠ Šoštanj.

 

 

 

Skupaj s pihalnim orkestrom Zarja Šoštanj je zbor ob 90-letnici mesta Šoštanj (2001) izvedel kantato avtorja in dirigenta orkestra Janija Šuligoja.

 

 

 

Na letnem koncertu 2002 so lahko poslušalci pokukali tudi v privatno življenje pevcev in v njihovo ustvarjanje v prostem času. Razstava izdelkov,  s katerimi so se nekateri pevci predstavili v avli kulturnega doma, je navdušila in presenetila, saj je marsikdo do takrat svoje talente in svojo ustvarjalnost skrival očem javnosti. Narodne in zabavne pesmi, izvedene v prvem delu koncerta, so bile namenjene promociji zgoščenke z naslovom "To smo mi", v drugem delu pa se je vse dogajalo na »pevskih vajah«, pravzaprav med čakanjem na zborovodkinjo Anko, ki je na vaje zamudila. Bilo je zanimivo!

 

 

 

Ob 35-letnici je zbor Svoboda pripravil slavnostno modno revijo, na kateri so ob primernih pesmih in komentarjih prikazali vse zborovske obleke, od prvih nastopov do leta 2004.

 

 

 

Leta 2005 je na izboru Slovenke leta s Komornim orkestrom Vrhnika in MePZ Mavrica Vrhnika zapel v Operi v Ljubljani.

 

 

 

V letu Mozarta (2006) so pevci MePZ Svoboda Šoštanj skupaj z orkestrom, solisti in MePZ Gorenje pod vodstvom v slovenskem in mednarodnem prostoru priznanega dirigenta Nikolaja Žličarja izvedli Mozartov Requiem v veliki dvorani Glasbene šole Frana Koruna Koželjskega. To znamenito delo je zagotovo eno najbolj veličastnih in znanih del svetovne glasbene zgodovine. Navdušenju publike ni bilo videti in slišati konca. Opravljeno je bilo veliko delo, saj gre za pevsko zahtevno in obsežno glasbeno stvaritev.

 

 

 

Leta 2006 so nastopili v studiu 14 Radia Ljubljana v okviru praktičnega dela diplome zborovodkinje Anke Jazbec. Glavni namen diplomskega dela je bil pripraviti zbor, da tehnično čim natančneje in doživeto interpretira skladbe ter jih predstavi poslušalcem. Naloga je bila odlično opravljena, koncert so posneli v živo, zborovodkinja pa je v zahvalo vsakemu pevcu podarila pesmarico, v kateri je pevec Marko Kodrun zbral 130 pesmi, ki jih zbor najraje prepeva.

 

 

 

V letu 2006 se je zbor odzval povabilu KUD bratov Avsenik in sodeloval na zborovskem koncertu Avsenikove glasbe v Begunjah Vriskal sem, pel. Pesmi je za zbor priredil Vilko Avsenik. Zborovski koncert Avsenikove glasbe je še enkrat dokazal, kako močna je Avsenikova glasba in kakšne možnosti daje tistim, ki jo znajo prirediti tudi za zbore. Na koncu je vseh devet sodelujočih zborov zapelo še skladbo Slavka Avsenika v priredbi Slavka ml. na besedilo Ivana Sivca Viharnik vrh gora. Viharnik je prispodoba drevesa, ki kljubuje viharjem, tako kot Avsenikova glasba, ki živi že več kot 50 let in se še razvija. Zares veličastno.

 

 

 

Leta 2007 je zbor s cerkvenimi pevci župnije Sv. Mihaela iz Šoštanja in župnije A. M. Slomška iz Šaleka ter ob spremljavi orkestra odpel Messe Solonnelle Charlesa Gounoda ob praznovanju 60-letnice župnika in naddekana gospoda Jožeta Pribožiča, maša pa je bila še enkrat izvedena na škofijski maši za pevce ob dnevu državnosti v Brestanici.

 

 

 

Na koncertu z naslovom Svoboda po domače (2007) so pevke in pevci zborovskim pesmim, ki so jih izvajali v pretekli sezoni, dodali Avsenikove pesmi v zborovskih priredbah, predstavili pa so se tudi narodno-zabavni ansambli, v katerih pojejo in igrajo pevci ali otroci pevcev Svobode: Trio Golica, Navdih in Bum ter harmonikar Matic. Nastopile so še mlajše pevke Svobode, združene v vokalno skupino Mihelce.

 

 

 

Čeprav je zbor uspešno nastopil na številnih državnih in tudi mednarodnih tekmovanjih, je s pomočjo oddaje Spet doma na RTV Slovenija postal znan in prepoznaven po vsej Sloveniji.

V superfinalu turnirja Med dvema zboroma, v katerem so se za zmago potegovali trije zbori iz predhodnih tekmovanj, so mu gledalci namenili skoraj 13 000 tisoč glasov. Da so se uvrstili v veliki finale, je moral zbor nastopiti v kar štirih oddajah, kjer je v dvoboju zborov vedno zmagal.

Zmaga jim je prinesla nagrado in hkrati delo - snemanje zgoščenke. Septembra so v studiu 14 Radia Slovenije posneli skladbe, s katerimi se je zbor predstavil v oddaji Spet doma in na 47. slovenski popevki. Zgoščenka je izšla z naslovom MePZ Svoboda Šoštanj se zabava, kot gostja je nastopila Nuša Derenda, na njej pa je tudi videoposnetek zmagovalnega nastopa v superfinalu turnirja Med dvema zboroma.

 

V sodelovanju s Portalom sostanj.info