novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj (MePZ Svoboda Šoštanj) je nastal leta 1969 iz cerkvenega mladinskega zbora in od leta 1982 ga z vztrajnostjo in mladostnim žarom uspešno vodi zborovodkinja Anka Jazbec. Zbor je v 40 letih dosegel zavidljive uspehe. ??e dvanajstkrat se je udeležil državnih tekmovanj Naša pesem in prejel eno zlato, pet srebrnih in šest bronastih plaket mesta Maribor, leta 2009 pa zmagal na turnirju Med dvema zboroma v oddaji Spet doma.

 
English
english language
MePZ SVOBODA Šoštanj
Koncerti in prireditve
Zgoščenke
V oddaji SPET DOMA
 
Iskanje
 
Vreme
 
Domov > MePZ SVOBODA Šoštanj

 

...Začelo se je že pred leti...

 

Zbor v letu 1970

 

Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj je nastal leta 1969 iz cerkvenega mladinskega zbora pod vodstvom Julija Pačnika. Leta 1978 je zbor prevzela Danica Pirečnik, od leta 1982 ga z vztrajnostjo in mladostnim žarom uspešno vodi zborovodkinja Anka Jazbec.

 

 

Anka Verdnik z zborom

 

Zbor je v štiridesetih letih dosegel zavidljive uspehe. Ves čas je kvalitetno rasel in v svoj repertoar vključeval vedno zahtevnejšo zborovsko literaturo. Od leta 1982 do 2003 se je neprekinjeno udeleževal državnih tekmovanj Naša pesem v Mariboru in prejel eno zlato, pet srebrnih in šest bronastih plaket mesta Maribor, leta 1992 pa na mednarodnem tekmovanju v Mariboru še bronasto plaketo.

 

Naša pesem, Maribor

 

Nastopov in gostovanj je bilo toliko, da jih ni mogoče prešteti. Z lepo pesmijo je zbor razveseljeval poslušalce na različnih proslavah in prireditvah doma in v tujini. Gostoval je Avstriji, Italiji, Makedoniji, Madžarski, Hrvaški, Nizozemski, Švici in Nemčiji.

 

Split, 2005

 

Redno se je udeleževal občinskih in medobčinskih revij pevskih zborov. Leta 2007 je sodeloval na 2. regijskem tekmovanju od Celja do Koroške, kjer je osvojil srebrno priznanje in posebno nagrado za najboljšo izvedbo sodobne slovenske skladbe (Cantate Domino skladateljice Tadeje Vulc).

 

Medobčinska revija

 

V zadnjih desetih letih so bili najbolj odmevni novoletni koncerti z orkestrom Simfonika Vrhnika in Mešanim pevskim zborom  Mavrica  Vrhnika,  izdane so tudi zgoščenke s posnetki koncertov v dvorani Slovenske filharmonije.

 

Novoletni koncert

 

Leta 1995 je zbor posnel svojo prvo kaseto in zgoščenko Zaljubilo se je sonce, leta 2001 pa še zgoščenko z naslovom To smo mi. V studiu 14 Radia Ljubljana je posnel diplomski nastop Anke Jazbec. V letu 2009 je zbor zmagal na turnirju Med dvema zboroma v oddaji Spet doma in za nagrado posnel zgoščenko z naslovom MePZ Svoboda se zabava.

 

Svoboda se zabava

 

Zbor je prav gotovo eden od glavnih nosilcev kulturnega življenja v Šoštanju, s svojimi nastopi in z gosti pa je dvignil raven prireditev na zavidljivo višino. Sestavlja ga okrog šestdeset pevk in pevcev, ki se močno razlikujejo tako po starosti kot tudi po poklicih. Na srečo vse združuje veselje do petja in do zabave, kar pogosto pomaga usklajevati zelo različne želje in interese. Zato tudi v svoji himni pojejo:

 

Petje skupaj nas drži,
ker pravi smo prijatelji.

 

Pevske vaje

 

Ob štiridesetletnici zbora je izšel bilten z naslovom "Svobod(i)nih 40 let".

V sodelovanju s Portalom sostanj.info