novice aktivnosti fotogalerija gradiva povezave kontakt RSS kanali

Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj (MePZ Svoboda Šoštanj) je nastal leta 1969 iz cerkvenega mladinskega zbora in od leta 1982 ga z vztrajnostjo in mladostnim žarom uspešno vodi zborovodkinja Anka Jazbec. Zbor je v 40 letih dosegel zavidljive uspehe. ??e dvanajstkrat se je udeležil državnih tekmovanj Naša pesem in prejel eno zlato, pet srebrnih in šest bronastih plaket mesta Maribor, leta 2009 pa zmagal na turnirju Med dvema zboroma v oddaji Spet doma.

 
English
english language
MePZ SVOBODA Šoštanj
Koncerti in prireditve
Zgoščenke
V oddaji SPET DOMA
 
Iskanje
 
Vreme
 
Domov >  Novice > Novoletna koncerta 2005 (20.01.2005) Ostale novice
Število vseh ogledov: 4601

Lepa glasba doseže vsako srce - Utrinek z novoletnih koncertov

Z zadnjimi akordi Radetzkega marša v sobotnem večernem koncertu se je v Šoštanju končalo božično novoletno praznovanje. Poslušalci so soglašali, da je bil zaključek veličasten.

 

Mešani pevski zbor Svoboda Šoštanj že šesto leto sodeluje s Komornim orkestrom Vrhnika in Mešanim pevskim zborom Mavrica Vrhnika in rezultat tega sodelovanja je bilo šest novoletnih koncertov. Letos se je izvajalcem pridružila še sopranistka Mihaela Komočar. Prvo soboto v januarju so izvedli dva koncerta na Vrhniki, drugo dva v dvorani Slovenske filharmonije v Ljubljani in prejšnjo soboto še dva v Kulturnem domu v Šoštanju. Vstopnice so bile na vseh koncertih razprodane, v Šoštanju pa je  premajhna dvorana že tako ali tako vsa leta velik problem. Koncerte si je ogledalo približno 2300 ljudi.

 

Program je bil tudi letos skrbno izbran. Poslušali smo popularno filmsko in operno glasbo, odlomke iz muzikalov, skladbe Johanna Straussa, ljudsko pesem v priredbi Marka Fabianija Večernica, še posebej pa je segla poslušalcem do srca pesem Z roko v roki za mir, ki jo je v slovenski jezik prepesnil D. Velkavrh, za zbor in orkester pa priredil Marko Fabiani. Pred obveznimi dodatki (tremi!) sta izzveneli še skladbi Oh, happy day in Amen E. Hawkinsa, ki so ju v isti zasedbi izvedli tudi na izboru Slovenke leta 2004 v ljubljanski Operi 6. januarja letos.

 

Letošnja gostja, sopranistka Mihaela Komočar, je študentka 3. letnika solopetja na Akademiji za glasbo v Zagrebu, veliko nastopa doma in v tujini, je pa tudi dobitnica prvih nagrad na državnih tekmovanjih mladih glasbenikov Slovenije in Hrvaške, posebne nagrade žirije na mednarodni poletni akademiji Praga-Dunaj-Budimpešta in druge nagrade na mednarodnem tekmovanju Belvedere julija lani na Dunaju med kar 3000 kandidati. Poslušalce, ki so njeno petje nagradili z dolgimi aplavzi, je navdušila s sproščenim nastopom in odlično glasovno tehniko.

 

Za sproščeno vzdušje je poskrbel tudi Andrej Hofer, ki je koncerte povezoval. Uspelo mu je vzpostaviti dober kontakt z občinstvom., ga nasmejati... Njegovo je tudi naslednje razmišljanje: Če bi pesem premagala vojne, bi bilo na nebu veliko »mavrice«, na svetu še več »svobode«, naša življenja pa ne bi bila »komorna«...

 

Ob božičnih in novoletnih praznikih smo si izrekli veliko lepih želja, na katere pa ob vsakdanjem hitenju pogosto pozabimo. Zato so pevke in pevci MePZ Šoštanj za vse obiskovalce koncertov v Šoštanju, pa tudi za nastopajoče, pripravili presenečenje v obliki malih škatlic s čokoladicami in lepimi mislimi, ob katerih naj bi se zamislili in poskušali začutiti lepoto življenja.

 

Tudi letošnji koncerti so lepo uspeli in plačilo za trud nastopajočih je navdušenje poslušalcev v dvoranah. Ni namreč enostavno stati dvakrat po dve uri na odru in marsikdo si verjetno misli, da se pevci po končanem koncertu kar zrušijo na stole. Narobe. Po koncertih je vedno tudi zabava in, kot pravijo Vrhničani, je v Šoštanju najbrž nekaj v zraku, kajti drugače si ni mogoče razlagati še posebno dobrega razpoloženja ob plesu in  petju. Seveda imajo za to zaslugo tudi fantje iz zbora, člani ansambla Spev. Saj jih poznate, kajne?

 

MePZ Svoboda se želi še najlepše zahvaliti vsem, ki so finančno ali materialno pomagali pri izvedbi novoletnih koncertov, saj brez pomoči sponzorjev tako zahtevnega projekta ne bi bilo mogoče izvesti.

                                                                                                          Z.S.

Omenjeni subjekti:
MEŠANI PEVSKI ZBOR SVOBODA ŠOŠTANJ

V sodelovanju s Portalom sostanj.info
Na vrh